Door Caro Verbeek

Er is een ervaring die ik nooit meer zal vergeten en waar ik nog steeds kippenvel van krijg. Ik werkte destijds bij het Stedelijk Museum en omdat ze zelf geen locatie hadden, organiseerden ze een tentoonstelling in de De Nieuwe Kerk: “Heilig Vuur”. Behalve over religieuze kunst, ging het ook over spiritualiteit en theosofie. Kandinsky mocht natuurlijk niet ontbreken.

Wassily Kandinsky, Improvisatie 33 (Orient I) (1913).

Ik liep binnen en zag een groep kinderen staan bij “Improvisation 33”. Dit schilderij is de naar vorm en kleur vertaalde muziek van Schönberg, zoals veel kunsthistorici wel weten. De begeleider vroeg de groep of iemand zag wat er was uitgebeeld. Een jongetje met een bril stak zijn hand op: ja hoor, ik zie het al. Dat is van die saaie muziek waar mijn ouders altijd naar luisteren. Het gaat zo “…..”, en hij begon met luide stem te zingen. Ik was verbluft.

Voor de meesten slechts intellectuele kennis, voor dit kind op zintuiglijk niveau invoelbaar, precies zoals Kandinsky het bedoeld had. Alleen hij vond er geen zak aan.

Caro Verbeek is kunsthistoricus en geurconservator.

Impression 33 (Orient I) is te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. Meer informatie over Wassily Kandinsky en dit werk vind je hier https://www.stedelijk.nl/nl/digdeeper/kandinsky